• 15 Mar 2019 18:00
  • 05 Kwi 2019 12:00
  • 07 Kwi 2019 18:00

Brzyska na podium Czech Open

Tenisistka stołowa PKS-u Kolping Jarosław i uczennica Szkoły Mistrzostwa Sportowego Anna Brzyska wraca z Hodonina z brązowym medalem. Nasza pingpongistka wywalczyła krążek w rywalizacji drużynowej prestiżowego turnieju Czech Cadet Open.

Brzyska razem z Iloną Sztwiertnią i Zuzanną Wielgos świetnie zaprezentowały się podczas turnieju drużynowego. Biało-czerwone pewnie wygrały swoją grupę (dwa zwycięstwa po 3:0). W półfinale trafiły na dobrze dysponowane Rosjanki. Lepsze okazały się reprezentantki Sbornej, które wygrały 3:1, a Polkom pozostało się cieszyć z brązowych medali.

- To świetny wynik naszej kadry. Przed turniejem brałbym każdy medal „w ciemno”. Cieszy wynik Ani, która w turnieju drużynowym wygrała pewnie dwa pojedynki singlowe – cieszy się menedżer Kolpinga, Kamil Dziukiewicz.

Nasza pingpongistka wystartowała także w turnieju gry pojedynczej i podwójnej. Lepiej wypadła w deblu (zagrała z Włoszką Nicolą Arlią), w którym dotarła aż do ćwierćfinału. Z kolei w singlu Brzyska dotarła do 1/16 finału, gdzie uległa reprezentantce Francji Lucie Mobarek 1:3.

- Mecze deblowe, a szczególnie singiel pokazał nad czym w szczególności musimy potrenować. Chodzi o ataki forehandowe i pracę nóg. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że w ostatni dzień turniejowy jest trudny ze względu na presję i zmęczenie. Osobiście jestem bardzo zadowolony z występu Ani w Hodoninie – podkreślił Dziukiewicz.

Dodajmy, że jednym z trenerów kadry jest Mateusz Czernik, który niedawno odebrał wyróżnienie dla najpopularniejszego szkoleniowca w Jarosławiu.