Będzie nowa hala!

W Jarosławiu powstanie hala sportowa, która będzie pełniła zaplecze ogólnopolskiego ośrodka szkoleniowego w tenisie stołowym. Inwestorem będzie powiat jarosławski, który przeznaczył na budowę obiektu 1 mln zł.

Jak poinformował starosta jarosławski Tadeusz Chrzan wielofunkcyjna hala powstanie przy Zespole Szkół Innowacyjnych.

Na ostatniej sesji rady powiatu na tę inwestycję przeznaczono 1 mln zł. Budowa obiektu powinna rozpocząć się jesienią br. Hala stanie na miejscu obecnego boiska szkolnego.

Starosta podkreślił, że starostwu udało się porozumieć z Polskim Związkiem Tenisa Stołowego i hala będzie też ośrodkiem szkoleniowym dla młodych tenisistów.

- Wierzymy, że to stąd wyjdą następcy Grubby i Kucharskiego, bo zdolnych zawodniczek i zawodników u nas nie brakuje – dodał.

Starosta zaznaczył, że hala ma powstać z użyciem nowoczesnych technologii.

- Chcemy, żeby była naszą wizytówką. Oczywiście budynek będzie posiadał udogodnienia dla osób niepełnosprawnych, a to także nie bez znaczenia – dodał.

Zdaniem wiceprezesa PZTS Kamila Dziukiewicza, programem szkolenia w jarosławskim ośrodku mogą być objęci uczniowie szkoły podstawowej, od czwartej klasy wzwyż i szkół średnich.

- Już teraz Jarosław może pochwalić się bardzo dobrymi efektami szkolenia dzieci i młodzieży, a stworzenie ośrodka jeszcze bardziej podniesie jakość treningu. Oprócz zajęć stricte sportowych, rolą ośrodka będzie także popularyzacja tenisa stołowego. Stworzymy znakomite miejsce do rozgrywania meczów międzypaństwowych, organizacji dużych, ogólnopolskich turniejów – uważa Dziukiewicz.

Samorząd powiatowy w Jarosławiu złożył także wniosek do ministerstwa sportu o dofinansowanie budowy hali w 50 proc. Wniosek opiewa na kwotę 6 mln zł. Rozstrzygnięcie ma zapaść we wrześniu i od tej decyzji zależeć będzie termin ukończenia budowy inwestycji.