Chińczyk w drodze. Derby tuż tuż

W Jarosławiu trwa operacja derby. Tenisiści stołowi Kolpinga już 29. listopada zmierzą się w Rzeszowie z tamtejszą Politechniką. Jak ustaliliśmy, podczas derbów kibicom zaprezentuje się Chen Jingqi!

Dla Chińczyka będzie to debiut w czarno-pomarańczowych barwach oraz w całej LOTTO Superlidze. To on ma zostać największą gwiazdą i zarazem liderem naszego zespołu na miarę Hou Yingchao. Wszystko wskazuje na to, że kibice zobaczą go w akcji podczas 9. kolejki w spotkaniu z rzeszowskimi akademikami.

- W Mistrzostwach Świata Juniorów w 2008 roku w Madrycie Cheng Jingqi zdobył złoto w turnieju drużynowym oraz brąz w mikście.  Chiński zespół juniorów tworzyli wówczas Yan, Fang Bo i Chen Jingqi. W kolejnym sezonie nasz nowy zawodnik wywalczył srebro podczas Młodzieżowych Igrzysk Azji w Singapurze. Kilka lat temu, już jako reprezentant seniorskiej kadry Chin, uczestniczył w World Tourze w Polsce - poinformował menedżer PKS-u Kolping FRAC, Kamil Dziukiewicz.

Nic dziwnego, że jarosławianie pokładają ogromną nadzieję w występach Chińczyka. Oprócz niego menedżer Dziukiewicz do dyspozycji będzie miał trio: Kou Lei, Daniel Górak oraz Han Qiyao. Derby Podkarpacia odbędą się 29 listopada w Rzeszowie.

- Gorąco zapraszam wszystkich kibiców na to spotkanie do Rzeszowa. W ostatnich latach zawsze mogliśmy liczyć na ich doping u naszych rywali. Teraz też na Was liczymy – zaprasza Dziukiewicz.

Aktualnie w LOTTO Superlidze trwa przerwa na starty indywidualne. Nie pauzują za to zawodnicy II-ligowi. W niedzielę pewnie pokonali w Myślenicach UKS Zarabie 7:3. Po 2,5 punktu wywalczył Dawid Jadam i Artur Białek, 1,5 „oczka” dołożył Konrad Zieliński, a pół Szymon Brud. Czarno-pomarańczowi zajmują aktualnie 3. miejsce w tabeli.

Zawodnicy Kolpinga wystąpili także w turniejach indywidualnych. Najlepiej wypadł Dawid Jadam i Natalia Maciałek. Ten pierwszy sięgnął po brąz 2. Grand Prix Podkarpacia Juniorów w Leżajsku, co ciekawe w spotkaniu o 3. Miejsce pokonał w 5 setach klubowego kolegę Szymona Bruda, a ta druga stanęła na najniższym stopniu podium w 2. Grand Prix Podkarpacia Młodzików w Nowej Sarzynie. W Leżajsku wystąpiła jeszcze Jagoda Chwojko, która zajęła 12 miejsce, a w Nowej Sarzynie Alan Zieliński był 13, Kacper Kocaj 19 a Fabian Kocaj zakończył turniej na 2. rundzie turnieju pocieszenia.