Wraca LOTTO Superliga! Zagramy z Olimpią-Unią Grudziądz i Wartą Kostrzyn

Po świątecznej przerwie wracają rozgrywki LOTTO Superligi. Kolping Frac Jarosław, który po pierwszej rundzie zajmuje trzecie miejsce w ligowej tabeli, w najbliższych dniach rozegra dwa spotkania - na wyjeździe z Olimpią-Unią Grudziądz oraz we własnej hali z Wartą Kostrzyn.

Pierwszym rywalem jarosławian w 2020 roku będzie Olimpia-Unia Grudziądz. Zespół Piotra Szafranka zajmuje aktualnie dziesiąte miejsce w tabeli. Zdecydowanym liderem grudziądzan jest Koreańczyk Park Jeongwoo. 23-latek w rundzie jesiennej wygrał 10 z 13 pojedynków. Do jego poziomu nie dostosowali się w drugiej połowie 2019 roku pozostali gracze Olimpii-Unii. Szymon Malicki, Jan Zandecki i Maro Golla i Tsai Chun-Yu łącznie odnieśli trzy triumfy. Faworytem czwartkowego meczu w Grudziądzu będą podpieczni Kamila Dziukiewicza, jednak nie należy lekceważyć zespołu Piotra Szafranka.

W niedzielę do Jarosławia przyjedzie z kolei ostatni zespół LOTTO Superligi - Warta Kostrzyn. Beniaminek z Ziemi Lubuskiej w rundzie jesiennej przegrał wszystkie spotkania i jest jednym z głównych kandydatów do spadku do 1. ligi. W pierwszej rundzie tylko dwóch zawodników Warty odnosiło zwycięstwa w LOTTO Superligi. Mowa oczywiście o Danielu Baku i Sławomirze Doszu. Pierwszy w najlepszej polskiej lidze tenisa stołowego wygrał siedem, a drugi trzy pojedynki.

- Przed nami bardzo pracowite dni. Jesteśmy faworytem meczów z Olimpią-Unią Grudziądz i Wartą Kostrzyn, ale spodziewamy się trudnych spotkań - mówi Kamil Dziukiewicz, menadżer Kolpingu Frac Jarosław. - Jeśli moi zawodnicy zagrają na swoim poziomie, to powinniśmy odnieść zwycięstwa, a dzięki temu przybliżyć się do awansu do fazy play off - dodaje Dziukiewicz, które pełni także funkcję wiceprezesa Polskiego Związku Tenisa Stołowego do spraw organizacyjnych.

Mecz Kolpingu Frac z Olimpią-Unią odbędzie się w najbliższy czwartek w Grudziądzu (początek o godzinie 18). W niedzielę z kolei w Jarosławiu dojdzie do potyczki miejscowego zespołu z Wartą Kostrzyn. Początek tego drugiego spotkania zaplanowano na godzinę 18.