Szymon Flaumenhaft trzeci w 2. Grand Prix Polski żaków

Kolejny raz znakomicie na arenie ogólnopolskiej zaprezentował się zawodnik Kolpingu Frac Jarosław i uczeń Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Jarosławiu. Po sukcesach Anny Brzyskiej i Dawida Jadama, w weekend dał o sobie znać Szymon Flaumenhaft. Urodzony w 2009 roku tenisista stołowy zajął trzecie miejsce w 2. Grand Prix Polski żaków w Drzonkowie.

Turniej na Ziemi Lubuskiej był bardzo udany dla zawodnika jarosławskiego klubu. Zmagania w Drzonkowie Flaumenhaft rozpoczął znakomicie. W fazie grupowej uczeń Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Jarosławiu wygrał z Janem Golatem (Pełcz Górki Noteckie) 3:0 (11:3, 11:4, 11:6), Davidem Lepichem (LZS Żywocice) 3:0 (11:5, 11:2, 11:4) i Iwo Kulikiem (Bogoria Grodzisk Mazowiecki) 3:0 (11:1, 11:5, 11:2).

W pierwszej rundzie turnieju głównego przedstawiciel klubu z powiatu jarosławskiego wygrał z Konradem Burakowskim (Return Piaseczno) 3:1 (12:10, 9:11, 11:8, 11:9). W kolejnych pojedynkach Szymon Flaumenhaft wygrał z Piotrem Szarym (Czechowice-Dziedzice) 3:0 (11:9, 12:10, 11:9) i Jakubem Dobosz (Bogoria Grodzisk Mazowiecki) 3:2 (13:15, 11:5, 9:11, 11:3, 11:4). Jedynej porażki w całej imprezie tenisista stołowy Kolpingu Frac Jarosław doznał w półfinale z rozstawionym z "jedynką" Fabianem Sprzączakiem (Start Nadarzyn) 0:3 (13:15, 5:11, 9:11) i zmagania w 2. Grand Prix Polski żaków zakończył na trzecim miejscu.

- Szymon po raz kolejny udowodnił, że należy do ścisłej czołówki żaków w naszym kraju - mówi Kamil Dziukiewicz z Kolpingu Frac Jarosław. - Cieszymy się w Jarosławiu, że nasza codzienna cieżka praca przynosi efekty na arenie krajowej jak i międzynarodowej. Warto dodać, że zawodniczka naszego klubu i jednocześnie uczennica Szkoły Mistrzostwa Sportowego Anna Brzyska jest jedną z najlepszych kadetek na świecie - dodał Dziukiewicz.